Federal Reserve slanker balancen

Fra og med oktober vil den amerikanske centralbank mindske deres beholdning af obligationer. Beholdningen blev opbygget i forbindelse med finanskrisen, hvor centralbanken opkøbte obligationer for at øge likviditeten i markedet og for at undgå en langvarig recession. Her 10 år efter finanskrisen er både økonomien og finansmarkedet stabiliseret, og centralbanken ønsker dermed at normalisere deres pengepolitik.

Obligationerne udløber

Selvom opkøbsprogrammet allerede stoppede tilbage i 2014, har centralbanken opretholdt størrelsen på balancen ved at geninvestere provenuet fra kuponrenter og udløbende obligationer. Men nu vil man gradvist undlade at lave geninvesteringer, så balancen nedbringes med op til 50 mia. USD om måneden.

Ukendt territorie

Der er ikke historiske fortilfælde til den nuværende situation, så der er stor uenighed omkring effekten af den forestående balancereduktion. Men generelt er der ikke den store bekymring blandt investorerne. Centralbanken estimerer, at effekten vil være en 1 % rentestigning for de 10-årige statsobligationer – ikke noget der bør ryste hverken økonomien eller finansmarkedet

One response to “Federal Reserve slanker balancen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *