Procentregning med Warren Buffett

Warren Buffett, som siden 1965 har skabt et gennemsnitligt årligt afkast på 20 %, har to grundregler, når det gælder investeringer. Regel nummer 1: Tab ikke penge. Regel nummer 2: Glem ikke regel nummer 1. Regelsættet viser, at Buffett har lært om procentregning – og samtidig, at manden ikke er uden humor.

Simpel matematik

Baggrunden for Buffetts tabsaversion er illustreret i ugens graf og tager udgangspunkt i simpel procentregning. Det gælder således, at når en aktie falder én procent, skal den stige – rundt regnet – én procent for at genvinde det tabte. Men som tabet stiger, ændrer forholdet sig, og hvis tabet er på f.eks. 50 %, kræver det en stigning på 100 % for at genvinde det tabte. Det er simpel matematik, men ikke desto mindre er det noget, mange glemmer i farten. På aktiemarkedet kan man naturligvis aldrig undgå tab, men ved at have en veldiversificeret portefølje kan man i hvert fald minimere risikoen for permanente tab.

Pas på med gearing

Procentregnereglerne er også gode at have i baghovedet, når det kommer til såkaldte gearede investeringer. Udbuddet af gearede investeringsfonde er i øjeblikket stigende, og her skal man som investor træde varsomt. Gearing betyder, at fondene, udover de indskudte penge, investerer for lånte penge, og fondene giver dermed mulighed for højere afkast – men også større tab. Under finanskrisen så vi gearede fonde, der faldt op imod 90 %, og i det tilfælde krævede det en stigning på 900 % at genvinde det tabte. Nu er det ikke fordi gearing ikke kan være til gavn, og for eksempel har gearing (om end i en anden form) medvirket til Buffetts imponerede afkast. Men som privatinvestor kunne regel nummer 3 passende være: Undgå gearing.

One response to “Procentregning med Warren Buffett

  1. Fin artikel, hvis du anvender “Kellys kriteriet”, kan du få svaret på dit (indirekte) spørgsmål: Hvor meget skal jeg geare? (Selvfølgelig givet nogle antagelser om dine investeringer)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *